Grupa Myszka Miki była z wizytą w gabinecie stomatologicznym. Celem wizyty było zapoznanie dzieci ze specyfiką pracy dentysty, ale także edukacja na temat zdrowia jamy ustnej i uświadamianie najmłodszych, jak ważne jest dbanie o zęby. Dzieci zostały przywitane przez uśmiechniętą stomatolog, Panią Małgosię, która z pasją opowiadała o swojej pracy.

Przedszkolaki z zainteresowaniem słuchały, jak prawidłowo dbać o higienę zębów. Pani Małgosia pokazała rożne narzędzia stomatologiczne takie jak wiertło czy lusterko dentystyczne i wytłumaczyła do czego one służą. Pani stomatolog uwrażliwiła również dzieci na potrzebę spożywania owoców, warzyw, które są zdrowe dla zębów oraz unikania słodyczy, które powodują próchnicę. Przedszkolaki aktywnie uczestniczyły w spotkaniu, chętnie dzieliły się swoją wiedzą i doświadczeniem. Pani doktor zachęcała dzieci do wizyt kontrolnych w gabinecie stomatologicznym, przełamując tym samym lęk przed kontaktem z dentystą. Ślicznie dziękujemy pani Małgosi za cenne informacje. W celu kształcenie nawyków higieniczno - zdrowotnych dzieci w przedszkolu praktycznie zastosowały techniki mycia zębów. Była to niezapomniana lekcja, dzięki której przedszkolaki wzbogaciły wiedzę na temat dbania o piękny i zdrowy uśmiech.
Kinga Kądziołka

Galeria zdjęć grupy Myszka Miki - Dbamy o higienę jamy ustnej 2025

Zdrowy uśmiech mam, bo o zęby dbam nr1
Zdrowy uśmiech mam, bo o zęby dbam nr2
Zdrowy uśmiech mam, bo o zęby dbam nr3
Zdrowy uśmiech mam, bo o zęby dbam nr4
Zdrowy uśmiech mam, bo o zęby dbam nr5
Zdrowy uśmiech mam, bo o zęby dbam nr6
Zdrowy uśmiech mam, bo o zęby dbam nr7
Zdrowy uśmiech mam, bo o zęby dbam nr8
Zdrowy uśmiech mam, bo o zęby dbam nr9
Zdrowy uśmiech mam, bo o zęby dbam nr10