Podczas realizacji tematu kompleksowego pt. „Jesień w sadzie i ogrodzie” w naszej sali stworzyliśmy jesienny kącik przyrody. Dzięki współpracy z rodzicami wypełnił się on przepięknymi darami jesieni, wśród których znalazły się owoce i warzywa. Rozpoznawaliśmy je zmysłami wzroku, dotyku, smaku, a także wykorzystywaliśmy do ćwiczeń w liczeniu, klasyfikowaniu, porównywaniu zbiorów. Na koniec tygodnia poświęconego owocom i warzywom zaplanowaliśmy zrobienie soku owocowo-warzywnego.
Celem tego przedsięwzięcia było zwrócenie uwagi dzieci na zdrowe odżywianie. Poznaliśmy zdrowotne właściwości owoców i warzyw, które zostały wykorzystane do zrobienia soku. Była to też okazja do zapoznania się z sokowirówką. Dzieci dowiedziały się jak działa urządzenie do robienia soku i jakie zasady bezpieczeństwa powinny być przestrzegane podczas korzystania z niego. Wszyscy brali aktywny udział w „naszej małej produkcji” i dzięki temu otrzymaliśmy smaczny zdrowy sok, który nam bardzo smakował.